tisdag 6 april 2010

Steninge slott (Steninge castle and garden) Uppland, north of Stockholm

Vi var nog lite naiva, när vi gjorde en bilutflykt i solen på påskafton. Steninge slott var målet, idén vi hade var att åka till ett slott med trädgård runt Mälaren. Steninge ligger norrut, och här var det mycket mer snö, än hemma i Stockholm. Vi såg framför oss gröna gräsmattor där vårlökar tittade upp. Men det var för tidigt, och vi åkte ju faktiskt norrut.


Fuskbalkong, troligen ditsatt senare, på 1800talet.

En tväraxel, en bred stig som går från kortsidan av slottet ut mot den engelska parken. I parken står en minnesplats till en tidigare ägare Axel von Fersen.

Steninge har just bytt ägare, så hela egendomen verkar vara i ett mellanläge. Glasutförsäljningen i ladan fanns inte kvar (kanske uppstår den igen?) och glasutställningslokalen på övervåningen vet jag inte vad som händer med. Men slottet är väldigt vackert - i italiensk stil, byggd en gång i tiden av Tessins, påbörjat av Nicodemus Tessin den äldre och slutförd av densammes son Tessin d.y. Slottet har både en barockliknande park med en stark huvudaxel med en träd allé. En parallell gång till höger leder förbi trädgårdsmästarbostaden och är kantad av lärkträd. Till höger finns en engelsk park med stora träd och slingrande stigar. När vi var där, höll vårlökarna på att komma upp lite, under torkade löv. Parken är väldigt charmig och enkel att överblicka. Det är väldigt fint att vara på baksidan mot vattnet och titta ut över blänket och naturen på andra sidan.


Huvudaxeln leder bort till en brygga med en liten stentrappa ner i vattnet, Mälaren.

Vy mot slottet från bryggan.

Den gamla murkna skolbyggnaden i förgrunden.

Ännu en vacker ladu-byggnad.

2 kommentarer:

Tigris Predikantan sa...

Trevlig utflyktsmål!
:)

Caroline sa...

Vilket underbart ställe och vackra bilder! Lite långt bort bara, men en dag kanske! Hälsningar Caroline