tisdag 23 mars 2010

Trädgårdstips nr 8: Sissinghurst, Cranbrook, Kent England


Cottage-trädgården (med växter i gult o orange) I huset bodde Vita o Harold med två söner.

Sydost om London, på landsbygden i grevskapet Kent ligger Sissinghurst castle, som är en berömd plats och trädgård. Det var författaren och poeten Vita Sackville-West och hennes make Harold Nicholson som skapade trädgården med början för 70 år sen.

Sissinghurst består av många vackra rum avdelade av häckar och murar.Långa mittaxlar är utlagda som streck i trädgården och ger fina utblickar mot vackra föremål och växter i fonden. De djupa perennrabatterna är sprängfyllda med välskötta växter på olika tema. Trädgården är en av de absolut mest populära i England (i världen?), så det finns mycket resurser och inkomster för att hålla allt snyggt. Men det kräver också enormt mycket jobb, med ständiga avvägningar om vad som ska prioriteras, och hur mycket man ska hålla öppet för besökare (eftersom slitaget blir stort).

Rosenträdgården

Bland uterummen finns det mest berömda "Den vita trädgården" som Vita anlade ganska sent i livet. Men tanken att skapa en vit trädgård kom till henne i en dröm redan på 1930-talet. Men den förverkligades inte förrän på 1950-talet. Här växer vita, silvriga och vitaktiga växter mot en bakgrund av grön buxbom och vackra tegelmurar.


Vita trädgården

Jag och min sambo besöker Sissinghurst på midsommar aftonens kväll, och det är ett magiskt ljus över trädgården. Klockan är kring 21 när bilderna tas. Inga hårda skuggor. Vi, som anmält oss den här kvällen (ca 30 st) har ätit middag i stallet bakom tornet, och sedan fått en presentation av huvudträdgårdsmästaren, innan vi på egen hand vandrar runt.


Kryddträdgården är helt fantastisk med en soffa av sten, med en sits av kamomill. De fria rosbuskarna står fritt och ledigt i ängsmarker och en flod slingrar sig förbi ett vitt lusthus, och ger vackra speglingar. I bakgrunden är det odlingsmark så långt ögat når.

English: Sissinghurst castle and garden is one of the most famous open gardens in the world. The creators were Vita Sackville-West and her husband Harold Nicholson, which moved here in the 20th century about 70 years ago. They build the garden as rooms, on different themes, wonderfully and sensitive planted by Vita, who was especially creative with the plants and colours, and Harold architecturally. A perfect match between the two of them.

Vita trädgården

Mer om Sissinghurst och andra vackra besöksträdgårdar i södra England kan du läsa om i min bok ENGELSKA TRÄDGÅRDAR som kommer ut lagom till trädgårdsmässan 8-11 april 2010. Håller föredrag om den, på fredag och lördag eftermiddag. Kl. 14 (fredag 9e) och 1230 (lördag 10e). Välkomna!

Foton: Copyright Ann Larås

Back to my Swedish gardenblogg, here

4 kommentarer:

Spirande grönt - sa...

Sissinghurst står väldigt högt upp på min att-besöka-lista!

Fina bilder!

Rebecca

Trädgårdsturisten sa...

Hej Rebecka! Jag gör resor till de vackraste trädgårdarna i England nästa år. Säg till om du vill att jag sätter ihop ett program för dig och dina vänner. Eller om du vill åka med en grupp.

tradgardsturisten@gmail.com

Spirande grönt - sa...

Tack för tipset! Det ska jag absolut lägga på minnet!

Rebecca

Tigris Predikantan sa...

I England bodde vi en sommar i ett makalös litet hus, så fint ... och vilket trädgård ... vackert var det men ... blåsigt *ler*
:)