lördag 20 mars 2010

Obama lyckades, Obama succeded!

Obama lyckades! med 3 rösters övervikt.

DN.se

Efter en stundtals tumultartad omröstning om reformförslaget, och presidentens signatur på lagtexten, är USA inte att längre ensamt bland utvecklade västländer som inte erbjuder sjukvård för sina medborgare.

Nästan alla amerikaner - omkring 32 miljoner fler än i dag - får nu sjukförsäkring, och försäkringsbolagen kommer inte längre att kunna stänga av patienter från ersättning på grund av de är eller har varit sjuka.

Omröstningen, som vanns av demokraterna med röstsiffrorna 219 mot 212, gällde den lagtext som senaten antog på julaftonen. Samtliga ja-röster var demokratiska, medan 34 demokrater förenade sig med 178 republikaner i ett nej. När presidenten signerar texten blir den omedelbart "law of the land", gällande amerikansk lag. Därefter kommer ett antal förändringar, den så kallade "reconciliation", som representanthuset röstade om i natt, att på tisdag godtas av senaten.

Sjukvårdsreformen bör dock ses i ett vidare perspektiv än som en politisk seger för en president som har haft ett exceptionellt motigt första år i Vita huset. Vad Obama har uppnått är den mest genomgripande sociala förändringen i USA sedan mitten av 1960-talet, då president Lyndon B. Johnson drev igenom Medicare, offentligt finansierad sjukvård för pensionärer, och medborgarrättslagstiftningen, som förbjöd rasdiskriminering.

texten ovan, är ur Dagens nyheter på nätet, klicka här för hela artikeln.

----Idag, söndag avgörs det om Barack Obama har lyckats som president hittills eller inte. Det är då kongressen röstar om sjukvårdsreformen. Omkring 46 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring. Det känns som om ett väldigt otryggt system. ..
Läs mer på Dagens Nyheters internet-sajt här.

Så här avslutas artikeln:
Vad innebär ett eventuellt nederlag för Barack Obama?

– Om reformen blir föremål för omröstning i representanthuset på söndag innebär det att Obama och talman Nancy Pelosi har säkrat ett tillräckligt antal röster. Därefter ska senaten säga sitt, med enkel majoritet. Sjukvårdsreformen måste bara gå igenom.

Det har varit Obamas absoluta hjärtefråga, och faller förslaget framstår han inte som regeringsduglig och hans presidentskap blir allvarligt försvagat. Det skulle betyda stora problem att driva en linje på andra viktiga politiska områden: främst ekonomin, men också saker som den nationella säkerheten (hotet från terrorismen och de två krig som USA för i Asien).


Vad talar för att reformen klubbas igenom?

– Det enkla svaret: demokraterna har egen majoritet i kongressens båda kamrar. Problemet har varit att många ledamöter ändå har tvekat. En del därför att de anser att ”Obamacare” är för försiktig (den skapar inget heltäckande offentligt sjukvårdssystem).

Andra anser - i likhet med republikanerna - att reformen går för långt och är för dyr. Men efter ett helt år av en seg politisk process har Vita huset nu satt demokrater från båda falangerna under ett enormt tryck för att de ska rösta ja.



Uppdaterad artikel från Dn.se, läs här! + ännu senare, från kl. 2130 söndag.

Jag, håller iallafall tummarna för att Obama lyckas!! Man ska inte avvisas från akuten på ett sjukhus om man just fått en hjärtattack, råkat ut för en bilolycka eller drabbats av en sjukdom. Sånt händer i USA idag.

Inga kommentarer: