tisdag 20 januari 2009

Barack Obama svär eden - foton!

Grattis USA, och kanske världen!





Nu ger jag mig in på andra områden än trädgård o arkitektur som är mina specialintressen..och lägger ut bilder från Barack Obamas invigningsceremoni och när han svor president-eden idag, strax efter 12.00 amerikansk tid (Washington DC). Alla tidigare nu levande presidenter var där inklusive vicepresidenter (som Al Gore). Bill Clinton och tillträdande utrikesminister Hillary Clinton, George W Bush (som lämnade för Texas i helikopter och sin ranch och nyköpta villa), George Bush senior (som stödde sig på hustrun Barbara och en käpp), Jimmy Carter och hans fru Rosalyn, mfl.

Drottningen av Soul, Aretha Franklin sjöng (med stor rosett i hatten). En som helhet, välbalanserad ceremoni som säkert tilltalade alla grupper i amerikanska samhället, från krigshetsarna, till arbetarklassen som drömmer om bättre socialförsäkringar. Obama koncentrerade sig mycket på hur mycket problem USA har nu att lösa. Men han gav också hopp och upprepade det han sa under valkampanjen som i stort sett går ut på att "allt är möjligt"..det fanns säkert en massa referenser till Martin Luther Kings tal, men det är mer än vad jag känner till. Analyserna kommer nog dugga tätt i kväll i nyhetsprogrammen och i dagstidningarn imorgon.
Det kändes i stora drag positivt och hoppingivande, framförallt när man ser hustru Michelle och hennes trygga och positiva uppsyn.













"Ett av president Barack Obamas första beslut som president blev att beordra ett 120 dagar långt stopp för de så kallade militärtribunaler som pågår på det kontroversiella fånglägret beläget på flottbasen Guantánamo på Kuba. Även om åtgärden inte direkt uppfyller vallöftet att omedelbart stänga lägret, är det välkommet.
I sitt installationstal i tisdags konstaterade Obama att det är dags för USA att sluta föväxla sina ideal med sin strävan efter säkerhet." Ur artikel i Trelleborgs Allehanda.
Hur rätt är inte det??? Blir rörd av hans insikt och ser fram emot att amerikanarna under Obamas ledning blir lite klokare och kunnigare.















Innan familjen Bush lämnade ceremonin följde paret Obama, Bushs till helikoptern, och George fick en kram av Michelle Obama. Generöst, tycker jag. Nödvändigt? Kanske inte. Men en symbol för försoning. "Visst George W, du är illa omtyckt av 80% av USA:s befolkning och desto fler ute i världen, men du är helt okej ändå...!"
Jag fotade av SVT24.Om någon vill använda mina bilder, så skriv ur SVT24, eller ring mig. Copyright.
Some information about Barack Obama in English (from NY Times), more information here!
Hans berömda segertal i höstas, kan du lyssna på här!
50 facts of Barack Obama, click here!

Inga kommentarer: