lördag 5 februari 2011

5 seats left on gardentrip to Amalfi, in Italy

Here is a text in Swedish, since the guides speak Swedish for the group.
Det finns några platser kvar på en härlig trädgårdsresa till Amalfikusten på Italien med avresa 29 april, 6 dagar. Det här är programmet till resan Små citroner gula - i blåregnets tid, till det fantastiska Amalfikusten, i södra Italien, i samarbete med Riksförbundet Svensk Trädgård. Om man är medlem så får man 1000:- rabatt på resan. Det räcker med att man är medlem i en lokal trädgårdsförening som är ansluten till förbundet. Det kostar 275:- att bli medlem.

Amalfikusten är en av de vackraste kuststräckorna i hela Europa.
Kanske har du själv tänkt på att åka på en sådan resa "once in a lifetime" med din syster, make, eller mor/far. Eller så föredrar du att resa själv i sällskap av en trevlig grupp som har längtat efter att uppleva Italien och dess trädgårdar, och kusträckan Amalfi. Följ med mig och de andra!! Eller föreslå för någon i din vänskapskrets! Mailadressen till mig är tradgardsturisten@gmail.com, eller kontakta Favoritresor direkt tel. 08-660 18 00.

Vi har gjort resan två gånger. Och vet att det är en underbar upplevelse, med mycket skönhet, trevliga människor, bra hotell och unika trädgårdsupplevelser. Citronblom, blommande blåregn och pittoreska byar som klättrar på bergssida på Italiens vackraste kustlinje, . Vi besöker villa Cimbrone, villa Rufolo, Villa Il Tritone, La Mortella på ön Ischia och en härlig lantegendom där vi får vandra genom en citronlund, dricka gården egna vin och äta lunch av det naturen erbjuder. Vi tar en båttur längs kuststräckan, 1 timme till fantastiska Positano.

Men ... vi börjar resan med ett besök i den rikt blommande trädgården Ninfa, en av världens mest romantiska trädgårdar där rosor klättar på ruinerna av den medeltida staden. Och avslutar med La Mortella på den tropiska ön Ischia där vi också badar i varma källor omgivna av en trädgård. Nästan allt !! ingår i resan (bra att tänka på när man ser priset). Vi bor tre nätter i den pittoreska byn Vietri sul Mare och de sista två nätterna på hotell med varma thermalpooler på ön Ischia.

Här är rese-programmet SMÅ CITRONER GULA, 6 dagar avfärd 29 april 2011.
Om du hellre läser samma program som nedan på resebyråns hemsida - gå in på Favoritresors hemsida, här:

Ciceron är jag Ann, alias Den passionerade trädgårdsturisten:
Ann Larås, författare till boken ”Italienska trädgårdar” (och Engelska trädgårdar). Lokalguide är kunniga Ki Månsson Gallone, bosatt i Italien sedan 70-talet.

Dag 1. Trolska Ninfa - Salernobuktens Vietri sul Mare
Vi flyger från Stockholm direkt till Rom Fiumicino. Vid ankomsten blir vi välkomnade av Ann och Ki. På vägen mot Amalfikusten väntar en trädgårdsupplevelse utöver det vanliga. Vi besöker Ninfa en liten by som övergavs på medeltiden och som återuppväcktes på 1900-talet efter 600 års törnrosasömn. Familjen Caetani har sedan 1920-talet omvandlat Ninfa till en av Italiens mest intressanta trädgårdar. Här trivs och frodas ett stort antal arter tack vare det skyddade läget, milda klimatet och överflödet av vatten. Miljön är trolsk med stora blommande träd, rosor och blåregn som klättrar på medeltida ruinerna. Sorlet av det rena vattnet som flyter genom parken och fågelkvittret ger en fridfull atmosfär. I april blommar körsbärsträden och prydnadsaplarna. Apelsinträden bär frukt och iris kantar den friska floden. Ninfa är inte för inte en av världens mest kända trädgårdar.
Vi fortsätter till Vietri sul Mare, där vi tar in på fyrstjärniga hotell Lloyd’s Baia, beläget vid Amalfikustens början med utsikt över kusten och Salernos hamn. Hotellet är byggt längs en klippa och ligger några minuters promenad från den charmiga lilla byn Vietri sul Mare. Till kvällen äter vi en gemensam middag med lokala läckerheter som tema.

Dag 2. Båt till Positano & Amalfis paradisträdgård
Från Salernos hamn väntar en båttur längs hela Amalfikusten som sträcker sig från Vietri till den lilla charmiga byn Positano. Den ligger som en krubba med sina små hus i rosa, gult, rött, som klättrar uppför berget. Vi går iland och får tid att utforska byn med sina slingrande små gator upp från stranden med butiker och restauranger.
Efter lunch på egen hand går vi ombord och beger oss till samhället Amalfi, där vi gör ett besök i den lilla klosterträdgården, Chiostro del Paradiso, som tillhör Amalfis vackra katedral. Den som vill besöka museet och kryptan är välkomna att göra en guidad tur med Ki.
Vi har tid att flanera och kanske provsmaka "limoncello" eller sitta och njuta av en cappuccino framför den magnifika trappan, som leder upp till katedralen, innan vi återvänder till Salerno med båt. Kvällen till eget förfogande.

Dag 3. Citroner, vin och Ravellos villor
Efter frukost beger vi oss till en liten vingård och agriturismo, som ägs av två systrar, Anna och Silvia Imparato. Vi vandrar runt i deras vackra naturträdgård med en liten citronlund och lär oss att göra citronlikören "limoncello". Vi ser Silvias vinodlingar och smakar det utsökta röda Montevetranovinet som aperitif innan vi avnjuter Signora Annas vällagade lunch baserad på lokala råvaror, grönsaker och örter från området. Här är det slow food och det lugna livet som gäller.
På eftermiddagen åker vi längs Amalfikusten i minibussar som tar oss upp för den slingrande bergsvägen till Ravello, en liten medeltida stad, där trafiken är bannlyst. Vi vandrar upp längs lummiga gränder och trappor till Villa Cimbrone med otrolig utsikt över Salernobuktens blånande hav. I parken hälsar oss en blåregnspergola som vi vandrar fram under till en av världens vackraste utsiktsplatser, Il Belvedere dell’Infinito.
Den ligger längst ut på en klippa med hisnande utsikt över hav, vin och citronodlingar på de terrasserade branterna. Efter en stund på egen hand möts vi på torget i Ravello för ett besök i Villa Rufolo med sitt stiliga medeltida utsiktstorn klätt i rådhusvin, en morisk-inspirerad klosterbyggnad och terrasserad trädgård. Vi återvänder till Vietri och kvällen är till eget förfogande.

Dag 4. Il Tritone i Sorrento - Ischia
Vi lämnar Amalfikusten med bagaget i bussen och beger oss till Sorrentokusten. Här upplever vi en av resans höjdpunkter, redarparet Rita och Mariano Panes trädgård Il Tritone, som bara öppnas för mycket speciella gäster. Efter besöket äter vi en gemensam lunch i Sorrento, som ligger i Neapelbukten med utsikt över Vesuvius och Capri, innan vi fortsätter till Neapels hamn. Där tar vi båt till den grönskande vulkanön Ischia, där det bubblar upp thermalvatten från underjorden överallt och Spaverksamheten är huvudnäringen sedan antikens greker namngav ön. Här tar vi in på hotel Paradiso Terme, som har ett par egna thermalpooler. Gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Vattenträdgården Negombo och La Mortella
Vi tillbringar förmiddagen i Negombos vattenträdgård och badar i varmt källvatten. Trettontalet pooler ligger estetiskt placerade i en modern trädgårdsanläggning en bit utanför Forio. Här badar vi i varmt källvatten och gör en rundvandring i trädgården där medelhavsväxtligheten blandas med exotiska inslag som kanel, kryddnejlika, citrongräs och kamferträd.
En av Ischias mest fascinerande platser är den morisk-inspirerade trädgården La Mortella, skapad på 1950-talet av Susana och William Walton efter planritning av landskapsarkitekten Russel Page. Susana har under hela sitt liv fortsatt att skapa nya rum i trädgården för att förverkliga sin vision. Efter lunch på egen hand på en av trädgårdens terrasser, vandrar vi tillsammans i trädgården, som ligger i en lavastensgryta, och fortsätter i trapporna längs bergsväggen upp till nya trädgårdsrum och hisnande utsikter. La Mortella är en botanisk upplevelse för själen.
Efter besöket får vi tid för egna aktiviteter innan vi träffas för en gemensam avskedsmiddag.

Dag 6. Hemresa
Tidig morgon tar vi båt till Neapel samt buss till Roms flygplats Leonardo da Vinci i Fiumicino. Vi flyger hem till Stockholm mitt på dagen.

Till favoritresors hemsida här.



bild från hotellets terrass- där vi bor i Vietri sur Mare, nära Salerno.
Blog Widget by LinkWithin

Inga kommentarer: