torsdag 27 januari 2011

Recension av engelska trädgårdar, tack Hasse


Jag tar mig friheten att lägga ut en recension här av min bok Engelska trädgårdar. Recensionen är skriven av en person vars blogg jag följt i många år, för er som inte redan känner till honom så kallar han sig Slottsträdgårdsmästaren. Bakom namnet står Hans Wester som är slottsträdgårdsmästare i Södermanland. Han skriver gediget, kunnigt och roligt om sitt arbete som trädgårdsmästare på Engsholms slott, om sina resor och utflykter i Sverige och världen under lågsäsong, tipsar om bra musik och ger faktabakgrund till bl a växter.

Tack Hasse! Jag blev väldigt glad över ditt utlåtande och att du nu ändrat uppfattning om engelska trdägårdar och längtar efter en resa till England. Inlägget från bloggen.

Här är recensionen (i kursivt).

"Dagens Trädgårdsbok: Engelska trädgårdar
Författare: Ann Larås
Foto: De flesta bilder är tagna av Ann Larås
Utgivningsår: 2010
Förlag: Natur & Kultur
141 sidor
Köp boken här


Först måste jag erkänna att jag aldrig tidigare, inte på något sätt, intresserat mig för engelska trädgårdar. Jag har nog haft en förutfattad mening om hur engelska trädgårdar ser ut. Hur beskriver man förresten en engelsk trädgård? Är det en Gertrud Jekyll-trädgård i Arts and craft-stil som är typiskt engelskt? Eller är det en cottage garden? Mer om engelska trädgårdar här.
Jag har blivit ordentligt besviken på TV-programmet där man visade privatpersoner som försökte få sina trädgårdar med i den berömda Gula boken. Det var inte många av de trädgårdar som visades i programmet som jag tyckte om.
Från de bilder som jag tidigare sett från Engelska trädgårdar har jag tyckt att de ser ut som ett enda kaos av färg och form, huller om buller, utan tanke. Ju mer desto bättre. Typ!
I ett blogginlägg för några år sedan skrev jag det här kritiska inlägget.

Italienska trädgårdar med sin historia och stil, har jag däremot alltid beundrat. Platsen där trädgården är belägen är mycket viktigt för mig, omgivningarna och hur intilliggande byggnader passar in. Vad gäller stilträdgårdar tycker jag bäst om italienska renässansträdgårdar. Men samtidigt vurmar jag ju för trädgårdar som flirtar mer med naturen. Där naturen smyger sig in i det av människan anlagda. Eller där man på ett seriöst och genomtänkt sätt försöker efterlikna naturen. Som i många engelska trädgårdar...

Vändningen...
Under de senaste åren har jag med nyfikenhet allt mer sneglat mot England och efter att ha läst Ann Larås bok Engelska trädgårdar så är jag såld...helt såld faktiskt! Nu måste jag snart börja planera en resa över till trädgårdslandet där i väster. Tyvärr blir det nog inte detta år men absolut under 2012.
Jag kan inte tänka mig att någon annan bok just nu i januari, skulle kunnat få mig att njuta så mycket och längta så mycket, som när jag läste om dessa 25 engelska trädgårdar.

Att den första trädgården som presenteras är Sissinghurst gör ju inte saken sämre. Sissinghurst med den vita trädgården. Det är den trädgård som jag alltid har drömt om och fortfarande drömmer om att få besöka och jag blir inte mindre nyfiken efter att ha läst den här presentationen. Ann Larås berättar på ett vackert och målande sätt om hur trädgårdarna i den här boken är planerade, om växterna och om känslan i alla trädgårdarna som hon besökt och bilderna är fantastiskt vackra. Hon har säkert valt sina favoritträdgårdar i England men jag antar att det finns hundratals trädgårdar som man skulle uppskatta om man bara någon gång tog sig över till det där trädgårdslandet.

Bland alla dessa trädgårdar får jag spontant några egna favoriter, som lockar mig extra mycket att besöka. Här beskrivs Scotney Castle som ´´En sagolik trädgård´´ och vad sägs om den här beskrivningen: Den mest pittoreska delen av parken är nere vid vallgraven där ruinen av det gamla slottet från 1500-talet speglar sig i vattnet. Här får rosor klättra fritt både på murar och på fasaden. Vill man uppleva det på plats eller?

Flera parker i London beskrivs och man får veta att i Kew gardens blommar 6 miljoner krokusar i februari och lite senare 300 000 scilla. Ännu lite senare blommar också den underbara engelska klockhyacinten.
Gertrude Jekyll beskrivs självklart på flera platser i boken. Hon har ju en stor del i hur den engelska trädgårdsstilen utvecklats och har ritat hundratals trädgårdar och även skrivit många viktiga trädgårdsböcker.

Andra trädgårdar som jag faller för från bildrna och beskrivningarna är:

* Vann Gardens
* Broughton Grange
* Abbey House Gardens
* Hesterombe Garden
* Hidcote Manor
* Kiftsgate Court Gardens
* Snowshill Manor
* Eden Project

När jag då en gång ska besöka England (och då kanske även hinna med en fotbollsmatch) så undrar jag hur jag ska gå till väga? Ska jag följa med Maria och hennes Rosebud´s tours på en trädgårdsresa, där man får se väl utvalda trädgårdar och få proffsig guidning? Eller ska man hyra en bil och virra omkring på vänster sida i den engelska landsbygden och låta GPS:en hitta godbitarna. Fördelen med det alternativet är ju friheten att stanna så länge man vill i de trädgårdar man förhoppningsvis hittar och vara helt spontan i sin jakt på de vackraste platserna. Eller ska man försöka bli vän med någon där borta som kan guida en? Jag får fundera...

Stort tack för boken Ann och tack för att du fått min längtan till England att bli så stark och jag kommer med all säkerhet ta med den här boken när jag packar min väska inför Englandsresan.
Ann Larås har även skrivit om Italienska trädgårdar...undrar just vilket land som står på tur?
"


Ann svarar: Det är hemligt!!

Tillbaka till den svenska trädgårdsbloggen här!



Blog Widget by LinkWithin

Inga kommentarer: