tisdag 21 juli 2009

Vill se Mästarrabatterna i Norrvikens trädgårdar i Båstad nu!


Mästarrabatten 2009 är gjord av Torsten Wallin. Foto från Blomsterfrämjandets pressmeddelande.

Tidiga års mästarrabatter, 2006-2007-2008 finns att titta på i Norrvikens trädgårdar i Båstad.
Hemsidan är: http://www.norrvikenstradgardar.se/
Så här står det Mästarrabattens hemsida:
www.mastarrabatten.se

Beskrivning av årets Mästarrabatt: Solbacken (kommer ev. att skapas i Norrvikens trädgårdar under året 2009)
av Torsten Wallin

Blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot
I rabatten Solbacken kontrasterar det vilda mot det kultiverade. I min trädgård är den en mild övergång från huset med dess uteplats till den omgivande naturen. Rabatten har vildflorkaraktär som framhävs av alla kontrasterande blomformer. Här finns runda blombollar, blomspiror, knappformade blommor och skyar av småblommor.

Silvriga, sträva gröna och rödtonade blad samverkar med stäppsalvians svarttonade stjälkar. Prydnadsgräsen vajar i vinden och skänker liv året om. Perennerna är planterade med många exemplar av samma sort och arrangerade i långa drivor för att skapa lugn och harmoni.

Ett buskage av enar bildar en mörkgrön bakgrund till rabatten. Buxbomsklot kantar gångstigen i framkanten. Dessa vintergröna växter ger en formstark struktur under vinterhalvåret. Tillsammans med halmgula prydnadsgräs, silvergrå överlevare och torkade bolltistlar är de en vacker vinterkomposition.

Runt hela rabatten löper en backtimjangång med trampstenar. Gången gör det lätt att sköta rabatten från alla håll. Backtimjan blommar intensivt mitt på sommaren och tål att gå på. Silvergrå partier av lammöron bildar övergång mellan backtimjan och de lite högre perennerna.

Solbacken är tänkt för soligt, öppet läge och väldränerad mark.

Om mästaren

För den trädgårdsintresserade allmänheten är landskapsarkitekt T. Wallin mest känd för sin egen trädgård på en ö i Stockholms yttre skärgård. Den öppnade han för oss alla genom sin bok Vildros och Kaprifol - Trädgården på ön som kom ut år 2005. I raviner mellan ljunghed, klippor och hav har Han skapat sin privata drömträdgård enligt samma principer som han tillämpar professionellt. Det är platsens själ – genius loci – och dess vilda växter som är grunden. På den bygger han vidare med trädgårdsväxter, i första hand sådana av nordiskt ursprung. Rabatten Solbacken är skapad just på det sättet i den egna trädgård. Enarna i originalrabatten är vildväxande på platsen. De sorter som föreslås i växtförteckningen, 'Kantarell' E och 'Tyrihans' E, har sitt ursprung i svensk respektive norsk natur.

Till vardags är han verksam vid avdelningen för Landskap och Miljö inom WSP i Stockholm. Hans uppdrag spänner över ett brett område. Från bland annat gestaltning av perennplanteringar och gaturum till landskaps- och markplanering vid större industribyggnationer.

2 kommentarer:

HelenJ sa...

Ja, det kan du göra! 2006, 2007 och 2008 är väldigt fina. 2009 är dock inte planterad ännu.... Tidsbrist och pengabrist är anledningen. Dock är rabatten nu förberedd för plantering och ungefär hälften av växterna inköpta, så förhoppningsvis kommer de i jorden inom de närmaste veckorna. Men det är inte lätt när man dessutom ska hinna hålla hela parken i ordning - med två heltidsanställda och ett varierande antal praktikanter...
Läs mer om livet som praktikant på Norrviken på min blogg http://blivandetradgardsmastare.blogspot.com
/Helen

Annika Christensen sa...

Skulle just säga det som Helen har sagt. Tror mig minnas att det inte finns någon.
Sorgligt skick är Norrviken i så du borde åka dit och se.
Tyvärr kommer det nog inte att lösa sig på något bra vis där ute och jag tror faktiskt att peab hade räddat det. Husen skulle ju byggas på annan plats inte inne i parken.
Ha det gott
Annika